keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Voihan mummonmarkka

Inflaatio on jännä juttu. Sen verran jännä, että ihmiset eivät yleensä ymmärrä sitä. Sitä vaan sanotaan, että "onpas nykyään kallista, kyllä silloin aikanaan oli halvempaa".

Suomessa otettiin Euro käyttöön käteisvaluuttana vuonna 2002. Silloin yksi euro oli laskennallisesti 5,94573 markkaa. Edelleen monet laskevat mummonmarkoissa tuolla summalla, mutta eihän se vastaa todellisuutta millään tavalla. Jos katsoo Euroopan keskuspankin sivustolta,, niin näkee, että keskimääräinen kuluttajainflaatio euroalueella euron käyttöönoton jälkeen on ollut tuommonen 2,5 prosenttia. Euron käyttöönotosta on kulunut jo kahdeksan vuotta, joten rahan arva on kutistunut 2,5 prosenttia vuodessa. Yhteensä noin viidenneksen. Huomaa, että kyseessä ovat "noin"-arviot.

Euron arvo mummonmarkoissa huitelee tuolla 4,9 eurossa. "Keskiolutindeksillä" laskettuna arvio pitää kutinsa: 22 markkaa jaettuna 4,9 tietää noin 4,5 euroa. Kun aloitin opiskeluni, suht halpa keskioluttuoppi maksoi sen 3,5 euroa, mikä pitää kutinsa vanhan indeksin kanssa (1 euro oli 6 markkaa). Tosin Savonlinnassa kesäkaudella saa tuopposesta pulittaa euron lisää...

Opintotukien korotuksia vastustettiin kovasti myös. Opintotuki ja asumislisä olivat vuonna 2001 yhteensä 2560 markkaa itsenäisesti asuvalta 18-vuotta täyttäneeltä henkilöltä. Opintotuki vuodesta 2008 lähtien on ollut 298 ja asumislisä 252 euroa, yhteensä 550 euroa, mikä tekee 2695 markkaa. Viimeisen kolmen vuoden ajan opintotuki on ollut korkeampi kuin vuonna 2001, mutta huomaa, että 2,5 prosentin inflaatiolla opintotuen ostovoima on jälleen samalla tasolla kuin vuonna 2001. Viiden vuoden kuluttua väännetään taas kättä siitä, että pitääkö tukia korottaa.

Opintoraha.fi:n sivuille on myös koottu mielenkiintoisia lukuja. Valtion tukia on yleisesti tarkistettu ilman suurempia vastustuksia.

Huomaan itsekin välillä sortuvani "onpas elämä kallista nykyään" -harhaan. Jotkut palvelut ovat nostaneet reaalihintojaan huomattavasti, esimerkiksi junallaopiskelija pääsi aikanaan noin neljälläkympillä Savonlinnasta Hämeenlinnaan, nykyään hinta on 58,90, mikä vastaa 2003 hinnoissa suunnilleen 49 euroa. Reaalihinta on noussut siis yli 20 prosenttia. Muille kuin opiskelijoille julkisen liikenteen käyttäminen ei tule suunnitelmalliselle ihmiselle halvemmaksi kuin omalla autolla kulkeminen, jo kaksi tai useampi ihminen yhdessä halvassa pikkuautossa voi tulla pidemmän päälle halvemmaksi. Surullista mutta totta.

2 kommenttia:

  1. Todettakoon, että usein erilaisissa talouslähteissä euron "nykyarvoa" vastaisi joku 5,29 markkaa. Kuten yllä sanoin, laskelmani ovat osittain "mutu"-arvioita. Keskioluttuoppi-indeksi tosin on osoittautunut mitä mainioimmaksi tavaksi arvioida hintoja.

    VastaaPoista
  2. Kädestä suuhun -taloudessa elävälle ruokakorin hinnan muutos on aika merkittävä tekijä, ja merkittävämpi kuin joku inflaatiolaskelma.

    "Tästä huolimatta FAO:n vertailussaan käyttämän keskimääräisen ruokakorin hinta on tällä hetkellä jopa 69 prosenttia korkeampi kuin vuosina 2002 - 2004."

    http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/06/fao_viljan_hinta_laskee_muun_ruuan_nousee_1739180.html

    VastaaPoista