perjantai 6. tammikuuta 2012

Tietokoneilua: Asus U31SD-RX065V

Vanhan kannettavani virtajohto hajosi uudenvuoden aatonaaattona, vajaa viikko sitten kesken käännösprojektin. Naapurin setä oli perjantaiyönä jatkanut "voi ****lauta" -voivotteluaan puoli kahdeksaan asti, joten olin jo valmiiksi aikataulusta jäljessä. Onneksi Kirsikan EEEboxin johdosta saatiin riittävästi virtaa, että saatoin jatkaa kääntämistä, vaikka kulutinkin pari tuntia varmuuskopioiden tekemiseen. En näet tiennyt, voinko jatkaa samalla koneella työskentelyä lähitulevaisuudessa.

Onneksi olin suunnitellut vaihtavani konetta vuoden alussa, ja bongannut alustavasti toimivan koneen. Vanha kone kun kärsii hieman Alzheimeristä ja astmasta. Tuossa 300 metrin päässä on Gigantti, mutta siellä ei myydä Asus-koneita. Polkaisin sitten Renkomäkeen about neljän kilometrin päähän Kärkkäiselle, josta ostin uuden koneen. Laturi jopa kävi vanhaan koneeseen, joten tein projektin loppuun vanhalla koneella.

Olin nimittäin bongannut uuden masiinan hintavertailusta Kärkkäisen verkkokaupasta. Se oli yksi näistä tavallista miniläppäriä hieman suuremmista laitteista, olisikohan ollut ASUS U31SD-DH31 13,3-tuumaisella näytöllä, hintaa 599 euroa. Kärkkäisen myymälässä oli myynnissä lähs täsmälleen sama kone: Asus U31SD-RX065V, 637 euroa, alennettu hinta 599. Sisuskalujen ainoa ero on ilmeisesti prosesori: halvemmassa mallissa on Intelin i3 2330M, kalliimmassa i3 2310M. Huonompi kone on kalliimpi? Ilmeisesti siksi, että tässä on hienot metallikuoret.

Ajatuksenani oli hankkia hiljainen laite, joka on kevyt kuljettaa mukana, jos sattuu lähtemään vaikkapa kiertämään Eurooppaa (1,9 kg akun kanssa, alle 2,5 senttiä paksu), ja joka soveltuu hyvin työskentelyyn makuuasennosta. Jos en voi tehdä töitä makuuasennossa, en pysty työskentelemään silloin kun iskias sattuu vaivaamaan. Aiempi kannettavani on sen verran raskas, että kahdeksan tunnin työrupeamissa polvet alkavat rasittua. Aion käyttää konetta kuitenkin pääasiassa keskusyksikkönä, eli olen tilannut laitetta varten erillisen 24 tuuman näytön, ja näppäimistökin on valmiina.

Minikannettavien ja tavallisten kannettavien tehoerotkin ovat nykyään varsin pieniä. Ainakin Intelin i3- sekä i5-sarjan prosessoreita käytetään molemmissa. Toisaalta varsinaiset minikannettavat alkavat olla poissa muodista, immeiset väkertävät mieluummin tableteilla.

Jälkikäteen olen hieman tutkaillut laitteen etuja ja haittapuolia. Hinnan voisi käsittää haittapuoleksi: about 100 euroa halvemmalla olisi saanut samantapaisen, erimerkkisen ja isomman kannettavan. Toisaalta koko on tärkeä ominaisuus, ja tämä laite on juuri passeli, näppäimistökään ei ole liian kapea. Pöytäkoneiden hinnat näyttävät tällä hetkellä myös olevan korkeampia, eli 600 euron hintaluokassa on aika sama, ostaako kannettavan tietokoneen vai pöytäkoneen keskusyksikön.

Suurin ongelma on se, että tässä koneessa ei ole DVD-asemaa. Asemalle ei toisaalta edes ole kovin paljoa käyttöä, DVD:t katsellaan Kirsikan EEEboxilla 22 tuuman näytöltä. Jos olisin päässyt alustavaa tutkimusta pidemmälle, olisin ehkä kuitenkin katsonut myös muita vaihtoehtoja. Todennäköisesti olisin kuitenkin päätynyt tähän miniläppäriin.

Liitäntöjen sijoittelu on ehkä käsittämättömin ratkaisu koko laitteessa. Akku on sijoitettu koneen taakse sinne, mihin monissa koneissa on sijoitettu ulkoisen näytön ja virtajohdon liitännät. Tässä koneessa on kaksi USB-liitäntää, HDMI- ja VGA-liitännät sekä verkon liitäntä kaikki koneen oikeassa laidassa. Eli sillä puolella, millä yleensä työskennellään hiirellä. USB:t on sijoitettu vieläpä näppäimistön alalaidan kohdalle. Onneksi toisella puolella on myös yksi USB-liitäntä, joten voin tunkaista siihen halvan USB-hubin. Liikkuvassa käytössä olisin kuitenkin tyytyväinen, jos voisin kytkeä sekä hiiren että muistitikun niin, että hiiren tiellä ei sojota jokin dildoke.

Mainittakoon nyt vielä heikkoutena se, että laitteessa on Bluetooth mutta ei 3G- tai 4G-modeemia. Kaapissani on kuitenkin yksi mokkula täsyin käyttämättömänä.

Asennustyötähän uuteen koneeseen liittyy aina kohtalaisen paljon. Ilokseni sain kuitenkin huomata, että suurin osa Windowsin turhista palveluista oli jo otettu pois käytöstä, jouduin poistamaan lähinnä teemat käytöstä. Kaiken maailman "oletko nyt ihan varma, että haluat muuttaa asiaa?" -kyselyt tietysti piti poistaa erikseen. Sivuhuomautuksena vielä se, että Firefox ei suostunut asentumaan ennen kuin otin "ohjelma saattaa syödä jääkaapistasi makkarat! Oletko nyt aivan sataprosenttisen varma, että sovellus ei ole naapurin Ernesti?" -toiminnon taas käyttöön.

Asusin koneet ovat myös aina täynnä kaiken maailman ylimääräisiä vetkuta verkkokameralla -turhakesovelluksia, joita poistelin reippaasti, samoin Flash-pelien demoja, ylimääräisiä PDF-lukijoita, DVD-poltto-ohjelman (f*** you, Asus!) jne.

Päivityksiä saikin sitten tehdä useiden tuntien ja satojen megabittien edestä.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen uuteen koneeseen. Se on äärimmäisen hiljainen, vaikuttaa tehokkaalta, ja sekä Office että Trados asentuivat mukisematta, eikä kone ole ainakaan vielä räjähtänyt.

2 kommenttia:

  1. Näköjään ulkoiset DVD-asematkin maksavat nykyään alle kolme kymppiä kipale. Jossain vaiheessa niillä rahastettiin älyttömästi, mutta selkeästi kilpailu on viimeisesten parin vuoden aikana tehnyt tehtävänsä.

    VastaaPoista
  2. Miniläppäri on hieno asia! Toivottavasti sellaisia saa vielä sitten, kun aika jättää nykyisestä.

    VastaaPoista