sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Mämmimummon memmamakkarat

Mämminkatkuisten jaaritusten historiassa ei ole vielä puhuttu erityisemmin mämmistä. Kun pääsiäinen lähestyy, tilanne voidaan hyvin korjata. Puuhanallen perinteisiin on jo vuoden kuulunut tehdä itse mämminsä. Toisin sanoen viime vuonna tuli mämmiä kokeiltua ensi kerran, ja hyväähän siitä tuli.

Viimevuotinen kokeilu perustui suoraan ruismallaspussin kyljessä olevaan ohjeeseen. 2,5 l vettä, 500 grammaa ruismaltaita, 750 grammaa ruisjauhoa, desi siirappia ja pussillinen pomeranssinkuorta. En muista, teinkö puolikkaan annoksen, mutta iso satsi tuli. Viimeiset mämmit sulatettiin pakkasesta viime vuoden lokakuussa mämmileivän raaka-aineeksi.

Tänä vuonna käytän eri reseptiä. Siirappi on turha abominaatio, joka tekee halvimmista kaupan mämmeistä aika teräviä. Uskon, että moni mämminvihaaja on oppinut mämminvastaisen elämäntavan napostelemalla liian siirappista mämmiä. Omaan mämmiin en siirappia laita.

Toinen juttu on ruisjauhon ja maltaiden suhde. Koska siirappia ei ole, käytän 2/3 maltaita ja 1/3 ruisjauhoja. Muutenkin viime vuonna kaipasin mämmiini hieman enemmän maltaisuutta, joten nyt sitä pitäisi piisata.

Tässäpä resepti:

1,5 litraa vettä (lämmitetään erissä)
6 desiä ruismaltaita (noin 360 grammaa)
4 desiä ruisjauhoja (noin 240 grammaa)
1 rkl pomeranssinkuorta
ripaus ruususuolaa

Varaa vähintään 3 l kattila imellytystä varten ja toinen lämmittämisen laite veden lämmitystä varten.

Lämmitä 0,5 litraa vettä melkein kiehuvaksi. Sekoita isossa kattilassa lämmitetty vesi ja 1 dl sekä mallasta että ruisjauhoa tasaiseksi puuroksi. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä kannella. Anna imeltyä 1,5 tuntia.

Lämmitä 0,25 l vettä melkein kiehuvaksi, lisää edellisten joukkoon. Lisää 1 dl sekä jauhoa ja mallasta, sekoita taas tasaiseksi ja ripottele päälle ruisjauhoa, peitä pannella ja anna imeltyä tunti.

Toista, kunnes kaikki jauhot ja maltaat on sekoitettu. Huom: yhteen eristä tulee 2 desiä maltaita eikä yhtään jauhoja.

Kun mämmiä on imellytetty yhteensä noin 5,5 tuntia (vaiheet yllä), keitä mallaspuuroa 10 minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Sekoita lopuksi mausteet.

Kaada puuro uuniastioihin, älä kaada astioita ihan täyteen. Paista 125-asteisessa uunissa 3-4 tuntia.

Mämmi on periaatteessa valmista, mutta käytännössä makuuntuu viikon sisällä.

Entäpä ne mämmimakkarat? Osa mämmistä menee pakkaseen, enkä halua sitoa rajallisia pakasterasiavarantojani mämmin säilytykseen. Niinpä käärin osan mämmistä tuorekelmuun, ja kieritän siitä sopivankokoisia annosmakkaroita. Ja pettymysten pettymys, mummo ei oikeasti liity asiaan millään tavalla.

5 kommenttia:

  1. Voin iskeä sitten vaikka kuvan memmamakkaroista, kun sellaisia tulee kieriteltyä. Tänäpänä mämmi on paistettu valmiiksi kymmenen tienoilla, eli koko mämminpaistoprosessiin kuluu noin 9 tuntia.

    VastaaPoista
  2. Viime vuonna ei päästykään kokemaan omakohtaisesti Puuhiksen mämmiä. Josko tänä vuonna sitten?

    VastaaPoista
  3. Heikko on mallaspussin kyljen ohje. Ei imeltynyt mämmi kunnolla tällä kertaa, ensi kerralla pitää tehdä mämmiä "tieteellisemmillä" menetelmillä, eli käyttää tarkasti oikeita lämpötiloja näiden "kohtalaisen poreilevien" sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteinen tapa imeltää lisäämällä raaka-aineet vaihettain on jo sellaisenaan katastrofin aiheuttaja. Lämpötila vaihtelee miten sattuu ja yleensä lämpötila jää reilusti alle imeltymireaktioiden lämpötilan.

      Helppo ja pomminvarma tapa imeltää mämmi.

      Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan kattilassa 65-70 asteiseen veteen niin että saadaan notkean puuromainen seos. Seos laitetaan kattilassa 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin ja annetaan imeltyä 3-5 tuntia ja sekoitetaan muutama kerta imeltymisen aikana. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

      Imeltymisen jälkeen kattila siirretää liedelle ja seos kuumennetaan varovasti mutta tehokkaasti sekoittaen niin että kiehuminen alkaa. Nyt kattila siirretään sivuun ja annetaan "muhia" ja jäähtyä noin 15 minuuttia tai pitempäänkin.

      Imelletty seos laitetaan laakeaan vuokaan ja paistetaan 140-160 asteessa 2-4 tuntia. Paistamisen aikana pinnalle pirskotellaan vettä kuortumisen estämiseksi muutaman kerran - tai pinnalle voi lisätä vahvaa sokeri tai siirappivettä - kertalisäys usein riittää mutta tarvittaessa voi lisätä toisenkin kerran.

      Poista
  4. Itse asiassa homma toimi sittenkin, suhtalaisen imelätä on tuote. Ei sovi nuolaista ennen kuin tipahtaa, kun mämmiä vääntää.

    VastaaPoista