torstai 15. huhtikuuta 2010

Jogurttiseikkailut

Aina silloin tällöin minut täyttää jukurtintekovimma. Aika usein yogurttini epäonnistuu, ainakin osa joukurttisatsista jää jugurtoitumatta. Minua on pitkään häirinnyt se, että maustamaton jöhörtti on "erikoistuote", eli kalliimpaa kuin maustettu juku. Itse tehty maksaa alle puolet kaupan tavaran hinnasta.

Ohjeethan ovat hyvin yksinkertaiset: pitää kiehauttaa täysmaitoa niin, että maitoproteiineista tulee työstettäviä ja ikävät kanttifrantit ja röpöläiset kuolevat. Maidon annetaan jäähtyä noin 40 asteeseen ja sekaan sekoitetaan juuri, eli pieni määrä jugurttia, aina ruokalusikallisesta puoleen desiin per litra. Annetaan seistä (mielellään lämpimässä paikassa) 8-12 tuntia, minkä jälkeen jäähdytetään.

Olen huomannut pari asiaa matkan varrella. Ensinnäkin toisinaan jougurtti alkaa tiheytyä kunnolla vasta jääkaapissa. Toiseksi aika usein koostumus on venyvää, vähän viilimäistä. Kolmanneksi, jusmugurtin juhmurugurtoitumiseen selkeästikin tarvitaan sitä lämpöä. Itse pidin päivällä seosta lämpimänä lämpimässä vesihauteessa ja yön yli pyyhkeeseen kiedottuna.

Eilen aamulla huomasin, että uusin kokeiluni ei ollut muuttunut jököötiksi. Tällä kertaa en suostunut luovuttamaan. Maito-jukuruttiseos sai lepäillä jääkaapissa sillä aikaa kun kävin töissä. Palattuani kotiin lämmitin jukrutinalun uudemman kerran ja sekoitin uutta juurta, kiedoin pyyhkeeseen ja lämmittelin sitä vähän pitkin päivää. Ja aamulla satsi olikin jöykyrtöitynyt!

Kalevalaiseen sovinistiseen tapaan kaiketi kuuluisi, että yoghurtti valmistuu parhaiten naisen käsissä. Niinhän se on monen muunkin lämpimästi elävän jutun, kuten oluen valmistuksen laita. Ei se syyttä ole oluen jumalatar Olviina (vitsi vitsinä, Osmotar). Perusraaka-aineethan (ohra, humala) tulevat Osmon pellosta, mutta vähänpä niistä on iloa ilman Osmotarta. Oluen synty (Kalevalan 1849 painoksen kahdeskymmenes runo) on hykerryttävää luettavaa ja varsin hauskaa, kun lukee rivien välistä.

Täällä pohjoisessa vaan on kohtalaisen viileää, ja siksipä kai täällä on syötykin viiliä. Siitä vaan Mansikkipuusta pesemättömään viiliänpäriin lämmintä maitoa suoraan vastakasvaneesta maitopurkista, niin jo alkaa kuhina käydä. Turkissa ja Kreikassa peruslämpötila varsinkin kesällä on varsin riittävä jongurtin valmistumiseen, eikä tarvitse kikkailla.

Seuraava kokeiluni lienee kuitenkin paluu patonkien ihmeelliseen maailmaan. Muutama vuosi sitten patonkiloita väänsinkin, mutta lopputulos ei ollut tyydyttävä. Uskoisin kuitenkin, että perustaitoni ovat kehittyneet, joten patongatongien valmistamista voi kokeilla uudemman kerran.Pitkän kaavan kautta ajattelin kokeilla "perinteisellä" menetelmällä, joka löytyy hienosta "baking banter" -blogista (joka on myös amerikkalaisen jauhomerkin product placementtia, ähy):

http://blog.kingarthurflour.com/2008/05/02/baguettes-do-try-this-at-home/

Vielä lopuksi yksi jökötin maustamisehdotus. (serves 1)

Ainekset:
Annos maustamatonta (lohkeavaa) jogurttia, itse tykkään Karvanaamasta
puolikas mandariinia lohkot eroteltuina ja pilkottuna 2-3 osaan
1/3 banaani viipaloituna n. 0,5-1 cm "kolikoiksi"
tuoreita sitruunabasilikan lehtiä, karkeasti revittynä tai leikattuna
kanelia
(vaaleaa siirappia tai sokeria, jos kaipaa makeutta)

Sekoita hedelmiä ja mausteita hieman jugurtin sisään. Pari kolme kiepausta isolla lusikalla pitäisi riittää. Siirappia voi loruttaa hitusen annoksen päälle, ei tarvitse sekoittaa.

Ajatus on siinä, että ainekset ovat yhdessä mutta erillään, ja niiden omat puhtaat, pirteät ominaismaut tulevat myös erillisinä esiin ja näyttävätkin hauskoilta, värikkäiltä ja tuoreilta. Huonommin "lohkeavasta" jugurtista tulee pakostakin tasaisempi seos, hyvää se silti on.

2 kommenttia:

  1. Näemmä jugurttia voi yrittää myös valmistaa mikroaaltouunin avustuksella. O.O

    http://www.recipesource.com/misc/microwave/00/rec0033.html

    VastaaPoista
  2. Näin kolme vuotta myöhemmin jogurtin tekemisestä on tullut rutiininomaista puuhaa ja käytännössä jogurtti onnistuu nykyään aina.

    Tärkeitä huomioita: 1. jogurttiastian on oltava käytännössä steriili, muuten jogurtti voi homehtua. Astia on kuitenkin huuhdeltava hyvin, ettei siihen jää desinfiointiainejäämiä. Voi tietysti desinfioida kuumalla vedellä yhtä lailla. 2. Maidon pitää antaa olla kuumassa vesihauteessa tarpeeksi kauan. maidon ei tarvitse varsinaisesti kiehua. 3. Esim. jääkaapin päällä olevassa kaapissa on usein sen verran lämmintä, että jogurtti kypsyy yön aikana hyvin. 4. Bulgarialainen on tähän asti ollut parasta tavaraa. Pirkat ja perusnaturaalit tuottaa sitä venyvää tavaraa tai vaihtoehtoisesti aika laihaa litkua.

    VastaaPoista