keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Ruokarojekteja

Vappuna pitää syödä hyvin, ja meille onkin tulossa paljon porukkaa. Grillijuhliin on nyt jo vuoden pari kuulunut meikäläisen valmistama turbo-tsatsiki. Tsatsikin ohje löytyy karvanaamajougurtin kannesta. Tosin meikäläiselle se karvanaamaäijän kuva on ohjenuorana: tsatsikin pitää maistua siltä, että sitä syödessä voisi kuvitella näkevänsä vastaavanlaisia ilmeitä. Ajatus on tehdä tiukkaa, voimakasta ja tiivistä, ei valuvaa tsatsikia. Tsatsiki toimii myös sinapin rinnalla, eli siihen voi dunkata grillikyrsänsä. Ja tietysti Macgyver Nevalainen (nimi muutettu) voi taas särpiä pöntöstä jämiä lusikalla.

Ohjeeni on hieman erilainen kuin karvanaaman kyljessä. Tarvitaan pänikkä karvanaamajogurttia. Osa jukurtista taltioidaan muuta käyttöä varten, jolloin pöntössä on tilaa muille raaka-aineille. Sen lisäksi tarvitaan n. 1,5 kiloa kurkkua, 6-8 valkosipulin kynttä, sitruunaa ja ehkä valkoviinietikkaa, suolaa maun mukaan, kourallinen rouhittua mustaapippuria, tilliä ja ehkä 0,5-1 dl oliiviöljyä.

Raastan kaikki 1,5 kg kurkkua hienoksi, eli en raastimen karkealla osalla. Raasteen valutan siivilän läpi, mutta meikäläisen versiossahan pelkkä valutus ei riitä, vaan kurkusta pitää puristaa suurin osa nesteestä pois. Jäljelle jää noin 3-4 kourallista kosteita ruohotuppoja muistuttavaa raastetta. Nestettä tulee yli puoli litraa, ja sen voi käyttää moneen muuhun juttuun, josta myöhemmin. Valkosipuli myös raastetaan, minun keittiössäni valkosipulinpuristin on pannassa.

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään vauhdikkaasti ja huolella, pistetään takaisin karvanaamapänikkään ja annetaan muhia päivä pari. Valkosibaleen ja happoisuuden pystyy oikeastaan toteamaan vasta maustumisen jälkeen, ainakin jos on minun kaltaiseni harrastelija.

Tuloksena on voimakasta, maukasta, tiivistä tsatsikia, joka paljastaa, että kurkkukin voi olla intensiivinen mutta tasapainoinen maku.

Eilinen tsatsikioperaationi johti kahteen muuhun operaatioon. Ensinnäkin tein erittäin ruokaisia täysjyvägrahamsämpylöitä kurkun liemestä. Sen lisäksi pistin uuden satsin yogurttia tulemaan, jokurttiguruni kehoituksesta joukossa kuohukermaa. Tänään aamulla pikajäähdytin sen, ja maistoin pintakerrosta. Luonnollisesti kerma oli noussut, joten melkoisen rasvaisen tiukkaa jöhkyrttiä sain maistella. Pitää vielä sekoitella, kunhan annan satsin "rauhoittua" jääkaapissa.

Yksi perustason ongelma meillä tällä hetkellä on: miten saada kaikki tavara mahtumaan jääkaappiin?

3 kommenttia:

  1. Mä olen laittanut myös valkosipulin raastimen pannaan. Vain silppuamalla tulee hyvää kynsilaukkaa!

    Ja mitä jääkaapin tilanpuutokseen tulee niin eikös teillä ole parveke? Ainaskin päiväsaikaan ulkona on melkein jääkaappilämpötilat.

    Ja miksei sulle voi kommentoida nimi/url -yhdistelmällä? Ei jaksaisi kirjautua gmailiin vain että voi kommentoida sulle... :P *valivali*

    VastaaPoista
  2. Partsille onkin jo varastoitu suurin osa juomista. Illan mittaan sinne löytänee tiensä myös puolivalmis kakku, kunhan saan sen täytettyä. Toisin sanoen huomenna ei sitten parvekkeella pahemmin potkita sitä ylösalaisin olevaa ämpäriä, siellä on herkkuja sisällä. ;P

    Terv. Kakkukupurajoitteinen

    VastaaPoista
  3. Jep, olin laiska valkkarin kanssa. Murskasin kynnet kyllä lappeella, mikä tietysti hankaloitti raastamista, ja vähän kirosin omaa laiskuuttani, kun en tehnyt "normaaliin tapaan". Kukaan (=minä) ei ole edes teroittanut veitsiä varmaan kuukauteen.

    VastaaPoista