keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Perusmättöä

Lupasin edellisessä blogissa, että kirjoittelen toisinaan vähemmän ufoottisistakin asioista. Voisin vaikkapa kertoa eräästä perussafkasetistä, joista pidän. Mielenkiintoisempiin ruokakokeiluihin voi palata joskus toiste.

Opiskelijallahan on aina nälkä. Vaikka en olekaan itseäni opiskelijana oikeastaan pitänytkään parin viime vuoden ajan, nälkä on pysynyt.

Yksinkertaisimpiin opiskelijaruokalajeihini kuului "risotto", ja aivan oikein, lainausmerkeissä. Meikäläisellä on aina ollut kämpillä vähintään kahta ruoka-ainetta: sipulia ja riisiä, ja mielellään myös mausteita. Yksinkertaisimmillaan tämä jalo ruokalaji koostuu sipulista, jota kuullotetaan pannulla, ja puolestatoista tai parista kourallisesta riisiä, jotka viskataan pannulle, kuullotetaan ja perään heitetään vettä.

Aika usein kämpillä on ollut myös hyvälaatuista soijakastiketta, sekaan vaan. Jos on tomaattimurskaa tai pyreetä, mukaan vaan. Kasviksia, kanaa, kinkkua, melkein mitä tahansa - sinne vain. Juustoa lopuksi, jos juustoa sattuu olemaan. Etikka, lime tai sitruuna tasapainottavat, makeuttavat ja tuovat syvyyttä makuun. Onpahan sitä purkkichilin ja suolakurkun lientä jonakin krapula-aamuna sekaan lurahtanut.

Nykyään teen usein pimpattua versiota, joka on periaatteessa variaatio dal-hötöstä, jota intialaiset tekevät. Helppoa ja nopeaa, valmista 25 minuutissa. Kahdelle hengelle: kasviksia ja sipulia kuullotetaan, sekaan heitetään runsas kourallinen vihreitä linssejä ja pari kolme riisiä. Kuullotetaan hetki, viskataan vettä perään. Osa mausteista on hyvä lisätä jo alkuvaiheessa, osa vasta loppupuolella. Lopuksi lisätään juustoa tai kananmunaa, joka sekoitetaan nopeasti joukkoon ja annetaan osittain hyytyä. Tuoreita yrttejä ei kannata myöskään pilata keittämällä. Linssit ja riisi kypsyvät sopivaan kypsyysasteeseen samaan aikaan. Sitruuna, lime tai viinietikat kannattaa myös lisätä lopuksi, ei tule kitkerää ja maku säilyy.

Pidän setistä siksi, että sitä voi varioida loputtomiin. Esimerkiksi valkosipuli ja chili jo itsessään antavat mukavan tujauksen, samoin oliiviöljy. Oliiviöljyn voi korvata vaikka seesamiöljyllä, lisää vähän inkivääriä ja vaikkapa pippuria. Intialaisn sävyn saa, jos lisää korianteria (tuore aina plussaa), juustokuminaa, kanelia, kurkumaa ja curryä. Lähes mitkä tahansa kasvikset sopivat sekaan. Itse pidän aurinkokuivatusta tomaatista, munakoisosta, porkkanasta, selleristä ja parsakaalista. Fenkolikin toimii.

Tällainen dal-setti on hyvää leirimuonaa. Linssit ovat kevyitä eivätkä tarvitse liottamista kuten vaikkapa herneet ja pavut. Toki linssit ja riisi maksavat, mutta sanoisin, että suht edullinen kauppa edelleen, vaikka söisikin yleensä tölkkihernekeittoa. Mistä tulikin mieleeni,miksei keittäisi omaa hernaria: helppoa ja halpaa sekin! Mutta se onkin jo toinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti